J. Rijnders Fotografie & Digitale Beeldbewerking

Witster blauwborst

 

Al lang aas ik op een mooie foto van een Witster blauwborst. Ik heb hem al vaak voor de lens gehad maar vaak was dan het licht niet mooi of hij zat te ver weg. De aanhouder wint gelukkig. Als je vogels gaat fotograferen en je gaat naar een specifieke soort op zoek is het handig als je eerst wat onderzoek doet. Nu tel ik al jaren met de vogelwerkgroep van het IVN Waterland broedvogels in het natuurlijke deel van het Purmerbos. Een deel van dit gebied bestaat uit een rietmoeras. Tijdens onze telrondes zien we regelmatig de Witsterblauwborst vaak zingend op dezelfde plaats. Als je een zingend mannetje een aantal keer op dezelfde plek ziet weet je dat hij daar een territorium heeft. Je mag deze vogel dan als een broedgeval aanmerken.  Als fotograaf is het ook handig als je weet dat er een mannetje op steeds dezelfde plek zit te zingen. Het was een mooie ochtend, blauwe lucht en de zon kwam op achter de bomen. Vroeg op en gewapend met camera, teleobjectief, statief en laarzen, want het gebied is nogal vochtig, op pad. Je hebt natuurlijk altijd kans dat de vogel er niet zit maar deze keer had ik geluk. Toen ik ’s morgens vroeg aankwam hoorde ik hem al van ver zingen maar hij zat wat meer verborgen in een Wilg. Ik had mijn statief met camera klaargezet en stond tot boven mijn enkels in het water toen het mannetje tevoorschijn kwam. Het concert duurde anderhalf uur en hij liet zich mooi fotograferen. Hij verplaatste zich een paar keer, wat verschillende mooie foto’s opleverde.

 

De foto van de vliegende Witster blauwborst heb ik 5 jaar geleden op dezelfde plaats gemaakt. De Witster blauwborst maakte constant baltsvluchtjes waarbij hij volop zong. Verborgen tussen het riet heb ik toen een paar foto's kunnen maken. Op deze foto had hij prachtig zijn vleugels uitgespreid en zijn snavel open.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wil je meer weten over het fotograferen van vogels en andere dieren volg dan de workshop Natuur- en Landschapsfotografie.

Camera

Nikon D800

 

Objectief

AF I Nikkor

300mm f2.8 D

AF I TC 20 E

2x converter

 

ISO 800

1/800 sec

f10

 

 

 

 

 

Purmerbos

Nederland

21 april 2015

Camera

Nikon D700

 

Objectief

AF I Nikkor

300mm f2.8 D

AF I TC 20 E

2x converter

 

ISO 640

1/1600 sec

f10

 

 

 

 

Purmerbos

Nederland

2 juni 2010